Bu yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan yani yarın akşam kutlanacak olan Hıdırellez'in ne olduğunu bilmeyeniniz var mı?
Merak edenler için kısaca anlatmak gerekirse; Baharın gelişini kutlamak amacıyla yapılır. Kökeni hakkında kimi kaynaklar Mezopotamya / Anadolu kültürlerine ait olduğunu gösterir kimi kaynaklarda ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu belirtilmektedir. İlk çağlardan beri gerek Mezopotamya, Anadolu, İran gerekse Balkanlar ve hatta bütün Doğu Akdeniz ülkelerinde bahar ya da yazın gelişiyle belli başlı doğasal döngüler için sevinç duyulduğu görülmektedir. Bu gece de Hıdır ve İlyas Peygamberlerin buluşup sabaha kadar insanların dilekleri için çalıştığına inanılır.Bu sebeple doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.
Hıdırellez'de baharın gelişi ateş yakılıp üstünden atlayarak, piknikler yapılarak, tutulan dilekler bir bir resmedip gül fidanlarının altına asılarak yada dilek ağaçlarına çaput bağlayarak gerçekleştirilir. Diyelim ki dileklerinizi resmettiniz yada yazdınız; Bu oluşan eserinizi gül ağacına 5 Mayıs gecesi asıyorsunuz. 6 mayıs sabahı da erkenden dileğinizi gül fidanından alıp denize yada akarsuya atıyorsunuz ki daha çabuk gerçekleşsin ;))) Hıdırellez inanışına göre; erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.
Aşağıdaki resimde ev, araba, çocuk ve aşk isteyenler için taş boyama örnekleri de mevcut. Eğer dileğinizi resmetmek için kağıt kullanmak istemezseniz bence taş boyama da hoş bir alternatif olmuş.
Merak edenler için yarın akşam elbette bende gün fidanı altına dileklerimi asacağım. Bir dilek tut ve gerçek olsun! ;)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Evet yazımı okudunuz. Bu konuda sizinde fikrinizi merak ediyorum:)