27 Nisan 2015 Pazartesi

Kefir Hakkında Birçok Şey

Merhaba, Benim kefir ile gıyabında tanışmam yaklaşık 10 yıl kadar önce sadece ismini ve sağlık için faydalarını o dönem için birlikte çalıştığım doktordan duyarak olmuştu. Bire bir tanışmam ise sanırım 7 yıl kadar önce sevgili Marina'nın (canım arkadaşım benim, seni çok öpüyorum) tavsiye etmesi ve bana evde mayaladığı kefir tanelerinden getirmesi ile gerçekleşti. 


Ellerimde duran kavanozdaki mayayı alıp, heves ile akşam iş çıkışı depar atarak eve gittim ve hemen aldığım direktifler ve okuduğum yazılara göre mayalamaya koyuldum... İçimi bence harika (sodalı ayran severler için) Tat olarak sizin tercihinize bağlı olarak mayalama süresini ayarlamanız gerekiyor. Uzun süre kalırsa içimi daha eksi oluyor elbette. İsteyen 1 gün mayada bekletir, isteyen ise gün çerisinde kefirini içmeye başlar. Eğer size tadı çok cazip gelmezse içine kivi, ananas, şeftali yada istediğiniz başka bir meyve dilimleyerek yada rendeleyerek tüketebilirsiniz.

ÇOK ÖNEMLİ! : Kefir mayalarken ilk olarak maya taneciklerini kesinlikle metal hiçbir mutfak ürünü ile temas ettirmemelisiniz. Kase, kaşık, süzgeç gibi ürünler için ahşap, porselen, cam ve plastik ürünler kullanmanız gerekmektedir. Çünkü metal kefiri öldürüyor! İkinci olarak pastörize süt yerine doğal süt kullanmalısınız. Doğal sütü bulamayanlar için pastörize sütü biraz ısıtıp (serçe parmağınızı içine sokabileceğiniz kadar sıcak olmalı). Ben günde 1 litre kadar tükettiğim için kefir mayalama işlemi için ya yarım yağlı süt yada diyet süt kullanmaktayım. Çünkü bir bardak normal süt ile mayalanmış kefir 150 kaloridir.

Aşağıda kefir'in içindeki vitaminleri belirttim. İsterseniz bir göz atın.

K vitamini: sindirim ve kanın pıhtılaşması için
Tiyamin (B1): sinir ve kaslar için gerekli olan karbonhidratları sağlar ve metabolize eder, pantotenik asit (B5): Karbonhidrat, yağ ve proteinleri parçalar ve Koenzim (Q10) üretimi için gereklidir.
folik asit (B9): Folik asit, hücre yapı taşlarının, kan hücrelerinin ve özellikle de sinir sistemi dokularının oluşum ve gelişimde önemli bir role sahip olan B vitamini türevidir.  Özellikle genetik şifremizin yapıtaşları olan DNA yapımında görev alır.
B12: hücrelerin tamiratı için önemlidir. Alzermer tedavisi için önemlidir.
Biyotin (B7): Saç ve tırnaklarınızın dayanıklılığını arttırır. Kan şekerini düşürücü etkisi vardır. Kolesterolü düşürür. Daha sağlıklı bir cilt ve hücre yenilenmesini sağlar.


Niasin (B3): , kolay yorulma, sinirlenme, iştahsızlık, hazımsızlık, bulantı, kusma ve ishal, dilde yanma hissi, kızarma, diş eti hassasiyeti, ağız kokusu, deride ışığa karşı hassasiyet, cildin sertleşmesi, huzursuzluk ve uykusuzluk 
Kefirin kullanım alanlarına dair de kısaca bilgi vermek isterim.

3 Günlük Kefir Diyeti ile oldukça iyi bir detox uygulamış olursunuz ve özel bir davete katılmanız gerekiyorsa ciddi kilo verirsiniz. (bu diyet kesinlikle bana göre değil; çünkü ben yiyeceğimi çiğneyerek tüketmeyi sevenlerdenim)

Temiz cildinize yatmadan önce yapacağınız kefir maskesi ile cildinizin ihtiyacı olan B12 ve Q10  ihtiyacını giderirsiniz.
                       

Saçlarınızın daha sağlıklı ve hızlı uzaması için yaptığınız yağ maskesinin içine 1 tatlı kaşığı kadar karıştırırsanız saç tellerinizin esneklik kazanıp kolayca kopmadığını ve parladığını göreceksiniz.

Uzmanlar özellikle sigara tüketenlerin vücudundaki kimyasalların hasarını minimize etmek için günde en az 2 su bardağı kefir içmelerini kesinlikle önermekteler.

Egzama hastaları kefiri hasta bölgeye düzenli olarak sürdüklerinde tedavi ettiği belirtiliyor.

''Süt ve yoğurttan farkı nedir?''


Kefirin bünyesinde olan “iyi bakteriler” yani bifidobakterler, laktobasiller, lactobacillus caucasus, leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler de bulunmaktadır. Bu da sindirimi kolaylaştırmakta yardımcı olur.

NoT: Alanya içerisinde kefir mayası isteyen varsa elimde oldukça çok! ;)


11 yorum:

  1. Selamlar, kefir mayası almak icin size nasıl ulaşabiliriz, biz de Alanya'dayiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kefir isterseniz ücretsiz gönderebilirim oqsijenn@gmail.com dan ulaşabilirsiniz

      Sil
  2. Merhabalar. Eğer mail olarak bana telefon numaranızı gönderirseniz size ulaşabilirim. Sevgiler ;)

    YanıtlaSil
  3. Bize ulaşabilir misiniz alanyada Maya arıyoruz uzun zamandır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maya gönderebilirim ücretsiz oqsijenn@gmail.com dan ulaşabilirsiniz

      Sil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar bende alanyada yaşıyorum ve Maya arıyorum uzun zamandır nasıl ulaşabilirim size

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar bende alanyada yaşıyorum ve Maya arıyorum uzun zamandır nasıl ulaşabilirim size

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. Bana mail olarak telefon numaranızı atabilirsiniz çok sevinirim. Vermek için ayırdığım kefirlerim bu dönem çok fazla çünkü. Sevgiler!

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  7. merhabalar.. elinizde kefir mayası halen var mıdır? eğer varsa satın alabilmem için geri dönüş yapmanızı rica ediyorum

    YanıtlaSil

Evet yazımı okudunuz. Bu konuda sizinde fikrinizi merak ediyorum:)